Levoton Nobi täällä odottaa!

Täällä on Herra Levoton Piski. Noppa on levoton sisällä: hakee meitä koko ajan leikkimään, peuhuaa itsekseen lelujensa kanssa, puhisee ja haukkuu normaalia enemmän rappukäytävän äänille. Noppa on levoton ulkona: tuijottelee kaikki vastaantulijat, ohittaa suurimman osan koirista räksyttäen kuin heikkopäinen (tai sylissä, jos hihnan ylempi pää ei enää jaksa yrittää), sinkoilee fleksissä minne sattuu ja kiskoo tavallisessa hihnassa maha maata viistäen. Tiistaina tuli todistettua, että irvistely kanssakulkijoille loppui vasta kahden tunnin aamulenkin (josta osa vapaana metsässä juosten) ja tunnin metsälenkin (Paavon ja Sannin kanssa rallaten) jälkeen. Huh, moiseen en kyllä joka päivä taida pystyä!


Edellisistä treeneistä on jo kuukausi, ohjatuista treeneistä sitäkin pidempi aika. Alkaa vissiin tekemättömyys pikkuhiljaa näkyä - ainakin toivon kaiken tuon levottomuuden ja ylienergisyyden olevan tylsistymisen merkki.

Huomenna alkaa taas aksa. Hiukkasen verran etukäteen kyllä hirvittää. Ennen joulua sovittiin kouluttajan kanssa, että koska Noppa ei sitä puoltatoista tuntia pysty keskittymään, niin me treenataan vain puoli tuntia, minkä jälkeen Noppa menee häkkiin odottamaan ja minä jatkan treenejä kuunteluoppilaana ja paria avustaen. Pikkuhiljaa kevään mittaan treeniaikaa voitaneen jopa pidentää.


Joululoman ja Helsinkiin paluun jälkeen elämä onkin ollut aikamoista härdelliä pikkukoiran näkökulmasta. Samana päivänä, kun Noppa palasi landelta, meille tuli Hamlet kolmeksi yöksi hoitoon, ja lähdettiin vielä iltariehuille Paavon ja Sannin luokse. Hampun lähtöä seuraavana päivänä meillä kävi sekä päivävieraita että saatiin yökylävieras. Tämä viikko on sujunut vieraiden osalta rauhallisemmin ja ollaan oleskeltu kotona itseksemme, mutta jonkinlainen hermostuneisuus ja levottomuus on jäänyt päälle.
  
Millaisia keinoja lukijoilla on rauhoittaa koiraa?

Me ollaan yritetty tehdä nenätyöskentelyä (pelit ja palloruokinta), lenkkeilty hiljaisissa paikoissa hiljaisiin aikoihin ja tarjottu Nopalle aina illalla ja muuten rauhoittumista vaativissa tilanteissa (esim. vieraita käymässä) superherkkupuruluuta kaluttavaksi. Muita keinoja otan ilolla vastaan! Mietiskelen tässä mm. sellaista, että teenkö tyhmästi vai fiksusti, jos otan superluun huomiseen aksaan häkkipurtavaksi, jotta Noppa jaksaisi odotella häkissä rauhassa. Mietiskelen myös sitä, onko ylipäänsä fiksua mennä huomenna treeneihin, mutta ainakin se väsyttäisi tuota koiruutta. Kun nyt vaan saataisiin treenipätkä sujumaan hyvin ja ehdittäisiin lopettaa ennen minkään katastrofin iskemistä.


Kommentit

 1. Siis meillä on tällä hetkellä ihan sama tilanne Norriksen kanssa! Sillä on loputtomasti virtaa, en millään saa sitä väsytettyä ilman parin tunnin metsälenkkiä riehukavereiden kanssa (plus tähän päälle vielä ruoka aktivointipalloista/kotitreeneistä). Piippaa, räksyttää, täpisee ympäriinsä ja on levoton. Kai se meilläkin on vain tekemisen puutetta ja nuoren koiran energiaa. Ärsyttävää silti.

  VastaaPoista
 2. Meillä ollaan kanssa levottomia. :( Pörri vaan kävelee kämppää ympäri ja vinkuu. Tänä aamuna toi levoton käveleskely ja vinkuminen alko viideltä aamulla. Todella rasittavaa. Koko ajan haluaa ulos ja ulkona pitää nuoleskella kaikki pissat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pörristä on tainnu tulla Mies... Josko siellä olis vaikka juoksuinen narttu naapurustossa?

   Poista
 3. Tuli mieleen - lepäähän Nobi tarpeeksi? Siis ihan niin, että ei tehdä mitään. Ei aivojumppaa, ei leikkejä, ei treeniä. Liika aktiviteetti ja liikunta lisää vain niiden tarvetta, joiden avulla koira väsähtää ja rauhoittuu. Tämä ei välttämättä ihan kaikilta osin Noppaa koske, mutta suosittelen lukemaan: http://www.katiska.info/katiska/puruvoima/yliaktiiviset-saheltajat/

  Nefer yrittää aina välillä olla yliaktiivinen varsinkin kun on oltu kylässä tai muuten liikkeessä enemmän. Se purkautuu niin, että se yrittää komennella. Ollaan kielletty, jolloin Nefer menee nukkumaan ja herää tunnin päästä paremmalla tuulella. Siitä jatketaan jollain rauhallisemmalla tekemisellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä muistutus, Susu, ja pisti kyllä miettimään. Onhan meillä toki paljon lepoaikaa päivässä, mutta sun ja artikkelin inspiroitumana nostin lattialta pois Nopan lelukorin, jossa sillä on tähän asti ollut aina saatavilla pari lelua ja puruluita. Katotaan, miten vaikuttaa :)

   Poista
 4. Minä palkkaan kun koirani makaa rauhassa kotona. Olen myös opettanut olemaan koulutustauot viltillä rauhassa. Viltillä teen myös kotona relaxation protocol -harjoitteita, jotka löytyy netistä. Switch of/on -harjoituksia tehdään, joita käydään juuri läpi koirakoulu verkossa -kurssilla, joka on paimenkoirien oma kurssi. Hieron myös koiraani. Yleensäkään kiihtyneenä ei tehdä mitään eli malttiharjoituksia, kun mennään ovesta ulos tai autosta ulos tai kun saa ruoan.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos sull Lysti on

Suuri Tavoitepostaus