BAT

Heiluvan Hännän rähjäkoira ja arkatassu -kurssi on nyt päättynyt. Kurssi oli enemmän kuin antoisa, olen hurjan iloinen, että meidät sinne ilmoitin! En edelleenkään tiedä, kumpaa kurssi koulutti enemmän, minua vai Noppaa. Joka tapauksessa, asennemuutos on tehty ja tästä on hyvä porskuttaa eteenpäin!

Kaksi kurssin viimeistä kertaa opeteltiin BAT (Behavior Adjustment Training) -metodin käyttöä. Tässä blogipostauksessa yritän lyhyesti, asiasta toistaiseksi juuri mitään tietämättömänä avata Miiran luentokalvojen opastamana BAT-metodia, jotta pysytte kärryillä siitä, mitä tässä on viime aikoina puuhasteltu :)Lyhyesti sanottuna BATin tarkoituksena on "opettaa koiraa oppimaan itse". Luodaan siis oppimiselle otolliset edellytykset. BAT-treeneissä annetaan koiralle vapaus käyttää omaa luontaista rauhoittavaa elekieltään ja ottamaan itselleen tarvitsemansa tilan. Liian moni epätoivottu käytös syntyy niissä tilanteissa, kun koira väkisin patistetaan liian lähelle häiriötä, esimerkiksi vaikka kadun varressa tapahtuvat ohitukset, joissa koiralla ei kerta kaikkiaan ole mahdollista ottaa etäisyyttä ja päästä pois sitä ahdistavasta tilanteesta. BATissa luodaan turvallinen tilanne, jossa koira voi rauhoittavan elekielen kautta kommunikoida ärsykkeen kanssa ja oppia sosiaalisia taitoja ja itseluottamusta. Koiralle opetetaan, että se voi itse hallita tilanteita ja tarvittaessa esimerkiksi väistää ärsykettä. On tärkeää, että koira johtaa kulkua, eikä ihminen määrää, mihin suuntaan mennään. BAT-treeneissä käytetään pitkää (meillä 4,5 metrinen) hihnaa, jonka avulla luodaan koiralle tunnetta omasta tilasta ja siitä, että se saa päättää kulkusuunnan.

BAT-treeni näyttää ulkopuolisen silmään epämääräiseltä haahuilulta ja edestakaisin kuljeskelulta. Siinä ärsykkeet, meidän tapauksessa siis ihmiset, kuljeskelevat pitkin poikin, tekevät koiran mielestä omituisia juttuja (roikkuvat puusta, tekevät kyykkyhyppyjä, seisovat paikallaan, huutavat jne..., näitä ainakin meidän kahdella BAT-sessiolla), ja koiran kanssa lähestytään ärsykkeitä koiran omaan tahtiin. Koiraa opetetaan haistelemaan maata (=rauhoittavaa toimintaa) ja kuljeskelemaan rauhaisaan tahtiin. Myös taukojen pitäminen on tärkeää; jos koira ei itse osaa tauottaa toimintaansa, se viedään tauolle.Me tehtiin tosiaankin kaksi BAT-treeniä kurssilla ja yksi omatoimisesti kotiläksynä. Ensimmäisellä treenikerralla ärsykkeinä oli kolme edestakaisin kävelevää ihmistä. Toisella kerralla olin sopinut yhden ihmisen kanssa, että hän tulee ärsykkeeksi kävelemään puistossa pitkin poikin, mutta lopulta puistossa leikkivät lapset muodostuivatkin meidän ärsykkeeksi. Kolmannella treenikerralla meillä oli sovitut kaksi ihmishäiriötä, jotka juoksivat, jumppailivat, juttelivat, kyykkäsivät, roikkuivat puusta jne, ja heidän lisäkseen kaikki puiston ohikulkijat, niin koirat kuin ihmisetkin.

Noppa on kuulemma ihanteellinen BAT-koira. Aluksi sille tuotti hankaluuksia se, että nyt edetäänkin sen itsensä mukaan, eikä mamma käske mitä tehdään. Katsekontaktia se piti ja pitää välillä edelleenkin tiiviisti, mutta kun itse tiirailee tyystin muualle, jatkuu Nopan omaehtoinen nuuskuttelu ja eteneminenkin. Mutta siitä ihanteellisuudesta: Noppa osaa ottaa hienosti omaa tilaa. Se menee kohti ärsykkeitä, ei kuitenkaan kohtisuorasti vaan kiertäen, mikä on hyvä juttu, niin kauan, kun ärsykkeet ovat "tavallisia". Heti, kun jotain kummallista kyykkyhyppelyä tapahtuu, Noppa pysähtyy ja jää tarkkailemaan. Se katsoo kuitenkin rauhassa, siinä ei näy elettäkään kiihtymisestä, ja aikansa katsottuaan se omatoimisesti päättää kääntyä omituisesta häiriöstä poispäin. Se hienosti nuuskuttelun lomassa tarkkailee häiriöiden toimintaa koko ajan ja liikkuu sen mukaisesti. Se myös tauottaa itse hienosti, eli lähtee hyvin määrätietoisesti kokonaan pois, kun sen mielestä homma menee turhan rankaksi.

Jos olinkin TTouchin suhteen hiukan skeptinen, että mitäs mitäs tämä nyt meinaakaan, niin BATin suhteen olen hyvinkin valoisalla mielellä. Jatketaan ilman muuta tätä treenailua!

PS. Kiran blogissa on BATtia hyvin avaava blogipostaus, joka kannattaa myöskin lukaista! :)


Kommentit

  1. Toiko BAT teille lopullisen ratkaisun vai vieläkö treenaatte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei nyt varsinaisesti lopullista, mutta auttoi eteenpäin kuitenkin! :) Paljon olen ko.menetelmästä ammentanut ja erityisesti oppinut lukemaan koiraani paremmin, toki koirakin on tässä matkan varrella aikuistunut ja kasvanut. Aktiivisesti ei enää BAT-treeneissä käydä eikä muuta ihmistreeniä tehdä, mutta toki nämä asiat kulkee arjessa jatkuvasti mukana :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jos sull Lysti on

Suuri Tavoitepostaus

Blogikooma