MUSHia ja muita pöperöitä


http://www.mushbarf.com/sites/default/files/styles/flexslider_full/public/ilmainen-ateria.jpg 
Koiranruokavalmistaja MUSH on markkinoinut uutta Vaisto-ateriaansa, jonka minäkin kävin Nopalle viikko sitten hakemassa. Kampanjakuponki, jolla 800 gramman kokeilusatsin saa käydä lunastamassa itselleen ilmaiseksi, löytyy täältä. Käykäähän hakemassa omanne pois ja testailkaa!

Noppa on viime aikoina maistellut muutamaan otteeseen nauta-sika-kana -ateriaa (naudanlihan osuus, 40 %, sianlihan 27 %, broilerin 23 % sekä kasvisten 10 %). Ja tykätty on kovasti,sekä minä että Nopandeerus. Erityisen kätevänä pidän ruuan pakkausideaa, 25 gramman "lihapullia", joita on helppo sulattaa pakkasesta kerralla tarvittava määrä. Normaalistihan me ollaan ostettu Mushin ja Maukkaan 500 gramman lihapötköjä, joita on sitten sulateltu ja pilkottu pienemmiksi. Vaikka ei tuo pötköjen pilkkominenkaan ole mikään mahdoton tehtävä, pelastavat nämä Vaisto-pullat kiireisen hetken. Viikonloppuna oltiin mökkireissulla ja pullat tuli testattua reissukäytössäkin. Kätevää! Jatkossakin reissuevääksi ostetaan aivan varmasti :) Vaisto-pulleroista löytyy myös nauta-kalkkuna-lohi -ateria, kalkkuna-kana-poro -ateria, sika-kana-lammas- ateria sekä sika-nauta-lohi -ateria.

http://www.mushbarf.com/sites/default/files/styles/flexslider_full/public/mush-launch-1.jpg

Mitä muuta Nopan ruokintajuttuihin kuuluu? Aika helposti ollaan solahdettu tähän 50-50-malliin. Vaikka ei se kyllä ole ihan tarkalleen 50-50, vaan enemmänkin mitä-kaapista-milloinkin-tulee-otettua -malli. Välillä, niinkuin esimerkiksi viikonlopun reissulla, jokunen ateria sisältää pelkkää nappulaa, välillä taas pelkkää lihaa. Pääosin kuitenkin joka ruokintakerralla puolet lihaa ja puolet nappulaa. Lihoista ollaan nyt kokeiltu sikanautaa, nautaa, kalkkunaa ja poroa, joista jokainen on uponnut ihan yhtä vauhdikkaasti pikkumiehen naamariin. Sisäelinpuolelta olen syöttänyt Nopalle sian sisäelinseosta sekä broilerin sydämiä (mutta kertokaahan nyt, onko ne sydämet sisäelimiä, kun tästäkin asiasta näkee käytävän kiistaa keskustelupalstoilla?). Lisäksi kananmuna kuorineen silloin tällöin, n.kerran viikossa, kuuluu Nopan syöminkeihin. Lähes päivittäin Nopan ruokaan lisätään piimää, kermaviiliä, maitorahkaa tai raejuustoa loraus/ruokalusikallinen.

Broilerin siipiä en ole nyt vähään aikaan antanut, sillä ne tuntuvat turhan herkästi kovettamaan Nopan vatsaa, vaikka luiden syömisen jälkeen pidetäänkin se 12 tunnin tauko ennen nappuloiden antamista.Itse asiassa olen antanut luista seuraavalla ruualla pelkkää lihaa, ja vasta sitä seuraavalla nappulaakin. Luin koirat.comista (olikohan se sieltä?) vinkin, että jos koiran maha meinaa kovettua kokonaisista luista, voisi vatsaa ensin totuttaa luihin luumurskalla. Nyt Noppa onkin siis kokonaisten broiskusiipien sijaan syönyt Maukkaan poropötköä, jossa on mukana myös luuta. Onko tämä teidän raakaruokintaan jo hieman perehtyneempien lukijoiden mielestä fiksua, vai olisiko syytä kokeilla jotain muuta (mitä?) luuta kuin broilerin siipeä?

Kommentit

  1. Sydän on lihas ja sitä voi syöttää koiralle vaikka jauhelihan sijasta. Jos vilkaisee Finelistä naudan sydämen (http://www.fineli.fi/food.php?foodid=792&lang=fi) ja vertaa sitä nauta-sikajauhelihaan (http://www.fineli.fi/food.php?foodid=711&lang=fi) niin vitamiineissa ainoastaan foolihappoa on kymmenkertainen määrä. Se ei kuitenkaan maata kaada, koska on vesiliukoinen. Sydämessä on myös hyvin paljon vähemmän rasvaa kuin jauhelihassa. Eli syötä pois, meillä ainakin koirat ja toinen kissoista rakastavat kuivattuja broiskun sydämiä.

    Jos syöttää 50-50 niin ei periaatteessa tarvitse antaa luuta muuhun kuin hammaspuhdistukseen ja tekemiseksi. Broilerin siivet ovat nyt aikalailla rasvaa ja siitä imeytyvä kalsium-määrä on aika pieni. Mutta jos maha kovettuu siivistä, niin syöttää niitä harvemmin. Enemmän se vaihtelu erilaisten lihojen ja luiden välillä ratkaisee, että koira ei kyllästy ja tottuu erilaisiin raaka-aineisiin. Kehiin siis myös niitä kovia ydinluita ja mitä sattuu kaupasta käsiinsä saamaan, mutta vain tekemiseksi, ei ruoaksi.

    Noihin varomis- ja sulamisaikoihin en nyt ota kantaa, koska nyrkkisääntönä koiralla kuitenkin on, että jos ruoka-aine viipyy mahalaukussa liian kauan, niin se oksennetaan ulos. Suolitukos on yleensä ollut huonoa tuuria tai luuta on yksinkertaisesti syötetty liikaa, mutta tukoksen on voinut aiheuttaa myös vierasesine. Vähän kerrallaan jauhettua lihaluuta, jos siltä tuntuu. Ei sen pitäisi toimia muuna kuin kalsiumin ja fosforin lähteenä.

    Osoitteesta http://www.katiska.info/ on saanut hyvää näkökulmaa tuohon barffitouhuun ja Lehtonen on paneutunut myös parissa artikkelissa 50-50 -malliin. Keskustelupalstoilta yleensä vain kuulee uskomuksia ilman viitemateriaalia. Tuolla on ainakin minun mielestä fiksusti paneuduttu asiaan ja selvitetty, että mistä viittaukset ja laskennat ovat tulleet. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rakkulainen sidekalvontulehdus ja muita kuulumisia

Joko tämä voisi riittää?

Kasvua, leikkitreffejä ja korva-ajatuksia