Ruoka

Kuten blogia pidempään lukeneet tietänevät, asuu meillä kaksi porsasta. Tai siis shelttiä. Eiku possua. Noppa varsinkin on vain kasvattanut ruokahaluaan tässä vuosien myötä, mutta ei Nutunkaan syömisessä juuri valittamista ole ollut.

Meillä koirat ovat syöneet sekaisin raakaa ja nappulaa, ja se tuntui ihan toimivalta systeemiltä. Viime joulukuussa havahduin siihen, että Nuttu oli melko lyhyessä ajassa pudottanut jo ennalta pienestä painostaan puolisen kiloa. Nappuloiden suhteen se oli jo jonkin aikaa nirsoillut, mutta lihat menivät vanhaan tuttuun tapaan hotkimalla. Maalaisjärjellä olin ajatellut, että kyllä se syö, jos on nälkä, mutta toki kasvavan teinikoiran melko iso painonpudotus pisti hiukan ajattelemaan.Samoihin aikoihin olin seuraillut Noppaa, joka oli syksyn aikana oksennellut normaalia enemmän ruokailun jälkeen. Vähän tarkemmin kun asiaa ajattelin, huomasin, että oksennukset tulivat aina nimenomaan nappula-aterian jälkeen. Kasvattajan kanssa viestittelyn jälkeen päätin sitten jättää ne nappulat pois ja siirtyä ainakin hetkellisesti kokeilemaan pelkkää raakaruokailua. (Tai sekaruokailuahan se meillä oikeastaan on, kun kuppiin menee vaikka sun mitä, ei kuitenkaan niitä nappuloita kuin aniharvoin.)

Ja sillä tiellä ollaan edelleen. Eikä tämä nyt niin rakettitiedettä olekaan. Nutun nirsoilut loppuivat kuin seinään, eikä Noppakaan ole enää oksennellut. Kumpikaan koirista ei ole juuri kärsinyt muistakaan mahavaivoista; tässä puolen vuoden aikana ollaan taidettu ehkä n. viikko kärsiä molempia koiria vuorotellen vaivanneesta vatsataudista, joka ulkoilutti meitä myös öiseen aikaan. Mutta missään nimessä öisiä ulkoiluja tai vatsavaivoja ei ole ollut aiempaan verrattuna ainakaan enempää.


Meillä syödään nykyään siis raakaruokapainotteisesti sekaruokaa. Kana, nauta ja kalkkuna taitavat olla ne eniten käytetyt lihat, lisäksi sisäelimiä ja kalaa (sekä lohta että seitiä). Nopan herkkä masu on tässä tottunut hyvin myös luuainekseen, eli kerran viikossa meillä herkutellaan myös kanankauloilla. Porkkana ja kurkku kuuluvat myös erityisesti Nopan suosikkeihin, mutta kyllä Nuttukin niitä välillä nakertelee. Satunnaisesti ruokakuppiin laitetaan myös reaejuustoa, jugurttia ja kaurapuuroa. Lisäksi menee päivittäin Nutrolinia ja vitamiinijauhetta sekä kerta viikkoon sinkkitabletti.

Nopalle uppoaa kaikki, Nuttu puolestaan on hiukan valikoivampi. Valkoinen kala ei häviä sen kupista, ja satunnaisina nappulapäivinä (kun on unohdettu ottaa ruokaa sulamaan) osa nappuloista jää syömättä. Riisi ei kuulu kummankaan koiran suosikkeihin, ja vatsatautipäivinä pelkkä puuro jäi Nutulta syömättä. Nappuloita syödään edelleen, joskin hyvin satunnaisesti, ja lisäksi niitä on lenkeillä mukana palkkanameina.

Luulen, että tällä mennään jatkossakin. Ei siis valittamista! :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti parempaa elämää

Rakkulainen sidekalvontulehdus ja muita kuulumisia

Kasvua, leikkitreffejä ja korva-ajatuksia