Viikkopäiväkirja vk 12

Rähjääjien ja arkatassujen kurssilta tuli vinkki, että kannattaisi pitää pienimuotoista päiväkirjaa meidän arjesta. Minkälaisia virikkeitä koiralle tarjotaan, millaista ja kuinka paljon ulkoilua? Jos syntyy ei-toivottua käytöstä, niin mitä ko. tilanteessa sekä sitä ennen ja sen jälkeen tapahtui? Mikä laukaisi käytöksen? Kuinka kaukana käytöksen kohde oli? Ja niin edelleen. Koska tässä gradutuskassani minulle tuottaa suuria vaikeuksia kirjoittaa mitään muuta kuin blogia, rustailen myös näitä viikkopäiviksiä nyt sitten tänne :) Tämä eka postaus näköjään paisui ihan älyttömän pitkäksi, joten yritänpä jatkossa olla niukkasanaisempi! (Kuvat otettu pääosin jo edeltävänä viikonloppuna, jolloin Noppa oli Hamppulassa hoidossa.)

Maanantai 16.3.
Herätys 6.45. Nopalle aamuruoka (possun palalihaa, jugurttia ja nutrolinia) kupista sillä aikaa kun tein itse aamutoimia.
Hihnalenkki 7.15-7.45. Lenkillä kolme onnistunutta (nakin kanssa) koiraohitusta, ei tosin yksikään ihan kohdakkain tapahtunut. Yksi epäonnistunut (nakin kanssa) kohdakkain tapahtunut koiraohitus; johtui siitä, että lopetin palkkaamisen ohituksen jälkeen, mutta toinen koira kääntyikin fleksissä meidän perään. Sille rähähdys, mutta lopetti käskystä ja sai nakkia. Ihmisohitukset onnistuneita. Yhdenkään kohdalla en houkutellut namilla, vaan käskytin Noppaa pysymään reunassa ja kehuin siitä. Osassa ohituksia Noppa poikitti edessäni, kun yritti samanaikaisesti katsoa toista ihmistä ja pitää muhun katsekontaktia. Osassa ohituksia vain vilkaisi vastaantulijaa/pysähtyi haistelemaan.
8.15-17 Noppa yksin kotona. Lähtiessä jätin sille dentsun. Harmitti jättää se yksin noin pitkäksi aikaa, mutta onneksi koira ei tunne kelloa.
Fleksilenkki 17.15-18.15. Onnistuneita koira- ja ihmisohituksia. Osa namin kanssa, osa ilman. Pieni pätkä lenkkiä kulki autotien vieressä, ja auton tullessa kohdalle heittelin Nopalle nameja maahan etsittäväksi. Saatiinpa pahimmat kierrokset laskettua. Käveltiin lenkkipolun varteen jätettyjen kärryjen ohi, jotka aamulenkillä oli tositosi jännä juttu, mutta nyt Noppa marssi omatoimisesti niitä nuuskuttamaan.
Nopalle iltaruoka 19.30. Nappuloita aktivointipallosta pyöriteltynä. Liikkis Noppa pyöritti pallonsa eteisessä ja kipitti sitten tohkeissaan mun luokse kertomaan, että syöty on, oli hyvää ja saisinko lisää!
21.40-22.20 Iltalenkki, juosten ja kävellen. Kaksi koiraohitusta, joista toinen tehtiin nakin avulla juosten!

Kuva: Sara
Tiistai 17.3.
Herätys 6.45. Nopalle aamuruoaksi keitettyä kanaa ja nutrolinia, itse tein aamutoimia koiran syödessä.
Hihnalenkki 7.05-7.45. Muutama onnistunut koiraohitus pidemmän matkan päästä, yksi epäonnistunut koiraohitus, kun vastaantulijan koira "ei suostunut vaihtamaan puolta" eli käveli fleksissä huidellen melkein meitä päin. Tällekin kuitenkin vain lyhyt älähdys, jonka jälkeen kamalaa mutinaa ja urputusta minulle :D Ihmisohituksissa ei ollut ongelmia. Piipahdettiin koirapuistossa kymmenisen minuuttia. Yritin tehdä puiden kanssa takaakiertotreeniö, mutta Nopalla karkasi homma heti ekan yritelmän jälkeen lapasesta, ja se vain räksytti koko ajan tehdessään hommia. Kaksi hiljaista kiertoa saatiin tehtyä, mutta tyhmä minä ei tajunnut lopettaa niihin, eikä siis saatu lopetettua onnistumiseen. Kotimatkalla lähetin ihan yllättäen Nopan kiertämään yhden tolpan, ja koska se ei ollut ehtinyt virittyä puuhaan, se kiersi sen tosi nätisti ja hiljaa.
8.15-17 Noppa yksin kotona. Lähtiessä jätin sille possun saparon pureskeltavaksi, ja se kipitti hurjaa vauhtia sänkyyn aarrettaan syömään. Jouduin palaamaan hetken päästä hakemaan unohtuneet eväät, eikä Noppa tullut ovelle vastaan tai edes vilkaissut minua, kun makuuhuoneen ohi kävelin :D
Hihnalenkki 17.15-18.10. Ilmeisesti toinen pitkä yksinolopäivä oli Nopalle liikaa, koska se lähes koko lenkin ajan oli kuin äärimmilleen viritetty jousi, veti käytännössä koko ajan ja piti korvia luimussa. Saatiin tästä huolimatta onnistuminen, kun ohitettiin samalla jalkakäytävällä kaksi hösöttävää partacollieta. Tosin sitten heti seuraavassa mutkassa tulikin sitten rähinät, koska en yhtään osannut ennakoida, että yleensä hiljaisen nurkan takaa tulisikin vastaan toinen koira, vieläpä remmirähjä. Käännyin kuitenkin toiseen suuntaan ja sain Nopankin mukaan. Lenkin loppupäässä tokoiltiin pitkästä aikaa kymmenisen minuuttia nurmikentällä, josta näki lapsia täynnä olevaan leikkipuistoon ja jonka ohi meni kävelytie. Taidan taas alkaa tokoilla enemmän, oli niin kivaa ja niin täpäkkä koira! (Tokoilusta enemmän edellisessä postauksessa.) Kotimatkalla koukattiin vielä juna-aseman kautta hakemassa reissussa ollut Jaakkokin kotiin. Nyt on lauman pääluku taas täysi.
Sitten syötiin ja katsottiin telkkaria. Noppa oli aluksi kotiuduttuamme aika levoton, läähätteli ja vaelteli ympäriinsä, mutta rauhoittui sitten pötköttelemään, kun tavaroidenpurkuhässäkkä oli ohitse.
21.35-21.50 Iltapissatus hihnassa. Ei muita ulkona kulkijoita.

Kuva: Sara
Keskiviikko 18.3.
Herätys 7.15. Aamupissatus hihnassa (n.10 minuuttia.) Nopalle aamupalaksi Alkuvoiman lammasta (lammas/kasvis 80/20). Axilur-kuuri aloitettiin, ja Fixodida-nappulan laitoin taas ruokaan punkkeja varten. (Kuulemma niitä taas alkaa olla, hyi yäk.)
8.15 Lähdin itse töihin ja Noppa jäi Jaakon kanssa kotiin hyvillä mielin. Melko pian siitä pojat lähtivät hihnalenkille, n. 40 minuuttia. Lenkillä ei mitään ihmeellistä, yksi koiraohitus, joka meni hyvin.
10.00-15.50 Noppa yksin kotona.
16.25-18.40 Käveltiin junalle ja matkattiin Paavon ja Sannin luokse. Juna-asemalla oli aurinkoisesti Nopalle hymyilevä nainen, jolle piti pöhistä. Ärsytti. Sannin ja Paavon kanssa kierrettiin metsässä tunnin lenkki, koirilla oli kova vauhti, mutta korvat kumminkin tallella :) Poislähtiessä fiilis oli huomattavasti parempi kuin metsään mennessä! Onnistuneita koiraohituksia tehtiin molempiin suuntiin mennessä.
Kotona Noppa haukkui rapun äänille enemmän kuin pitkään aikaan. Pidettiin sen kanssa pientä ja tiukkaa neuvottelua asiasta, minkä jälkeen se hetken kuljeskeli edestakaisin luimistellen ja kyräillen, mutta rauhoittui sitten huilimaan.
20.15 Nopalle iltaruoka: nappulasatsi Nina Ottossonin Tornado-pelistä etsien.
Illalla lähdin itse vielä hölkkälenkille, mikä oli Nopalle vaikea paikka. Lähtiessä ei millään uskonut, etten ota sitä mukaan, ja oli kuulemma lenkin ajan itkeskellyt perääni.
23.00 Jaakko käytti Nopan n.10 minuutin iltapissatuksella.

Kuva: Sara
Torstai 19.3.
Herätys 8.30. Aamupissatus hihanssa, n. 10 minuuttia.
9.00 Nopan aamuruoka: nappuloita, jugurttia, axilurit ja fixodidat + nutrolinia. Kupista söi tällä kertaa. Sitten huilaili pöydän alla, kun tein kouluhommia.
12.10-13.45 Hihnalenkki joenvarressa. Ihana ilma, eli paljon muitakin ulkoilijoita. Koiraohitukset menivät kaikki tosi hyvin (ei tarvinnut edes tunkea nakkia Nopan suuhun!). Kerran Noppa pääsi puhisemaan, kun meidän edellä mennyt ja vastaantuleva kävelijä pysähtyivät juttelemaan keskenään. Niille piti puhista, mutta ei rähjännyt. Ei kyllä ottanut kontaktiakaan. Parissa pyöräohituksessa kokeilin käskeä Nopan maahan, ja hyvin toimi. Meni reippaasti maahan, eikä yrittänyt singota pyörien perään. Matkan varrella tokoiltiin reippaat kymmenisen minuuttia ja saatiin hyvät palkkaleikit aikaiseksi. Tokoiluista taas enemmän juttua edellisessä postauksessa.
Kotona opiskeluhommat jatkui, Noppa huilaili messissä mukana.
18.00 Lähdin itse Heiluvan Hännän luennolle.
18.50-19.20 Jaakko kävi Nopan kanssa hihnalenkillä. Ei mitään ihmetyksiä ollut tapahtunut.
Illalla Noppa osallistui innokkaasti leivontapuuhiin ja napsi iltanappulansa lattialta keräillen.
22.30-22.40 Käytin Nopan iltapissatuksella ja se meni Jaakon  kanssa nukkumaan, kun itse jäin vielä hetkeksi koneelle.

Kuva: Sara

Perjantai 20.3.
Herätys 7.30. Jaakko nousi ja me jäätiin Nopan kanssa sänkyyn heräilemään.
8.15-8.25 Aamupissatus. Valitettava rähähdys vastaantulevalle terrierille, kun en hoksannut palkata tarpeeksi pitkään myös ohituksen jälkeen. Lopetti kuitenkin heti käskystä.
9.00 Nopan aamuruoka: Alkuvoiman kana-fasaania, vikat axilurit, fixodida ja nutrolinia. Kupista söi. Sitten loikoili lattialla, kun päivitin blogia.
10.25-11.20 Hihna-& metsälenkki. Käveltiin pikkumetsään, jossa Noppa pääsi vapaaksi. Hetken mielijohteesta päätin taas testata niitä surullisenkuuluisia takaakiertoja. Ihan eleettömästi kutsuin Nopan luo ja lähetin kiertämään puuta JA SE OLI HILJAA! Kokeilin uudestaan. Ja uudestaan. Eri puolilta. JA SE OLI HILJAA. Ei vetänyt kilareita. Kokeilin lähettää sitä puun kiertämisen kautta hyppäämään kaatunutta puuta. Kokeilin lähettää sitä kiertämään puuta ja sen jälkeen perusasentoon. JA SE OLI HILJAA. Se katsoi ja kuunteli mua, oli messissä ja sillä oli kivaa. Meinasi ihan oikeasti itkettää. Eleettömyys, rauhallisuus ja rauhallinen namipalkkaus (välillä toki kävyt lensivät palkkana, mutta niidenkin jälkeen aina namittelua ennen uutta yritystä) taisivat olla avainsanat. Välissä tehtiin myös käpytunnaria kierrosten laskemiseksi. Ei hitsi olin iloinen. Siirryttin Noppa hihnassa toiseen pikkumetsään, jossa se sai vielä hetken nuohota vapaana ja huilailla. Nappasin sen taas kiinni, kun vastaan tuli koiria, mutt nekin ohitettiin ihan lunkisti ("jessss" ja nakki). Kotimatkalla Noppa jäi tuijottamaan meidän perässä kävelevää naista. Sitten se meni haistelemaan sivummalle, annoin sen mennä, ja naisen ohittaessa meidät Noppa käveli tosi rauhassa mun eteen odottamaan namia. Ihan mahtava pikkutyyppi, olen nyt tosi hyvillä mielin.
Sitten jatkoin projektia Gradu. Jossain vaiheessa Jaakko tuli kotiin ja soitti ovikelloa, Noppa sai luonnollisesti rähjähepulin. Namitin sitä koko ajan kun avasin ovea, ja silti se nosti niskakarvat pystyyn ja murisi, ennenkuin tunnisti kuka sieltä oli tulossa.
15.00 Lähdin itse töihin, Noppa jäi Jaakon kanssa kotiin. Viiden jälkeen olivat käyneet hihnalenkillä, ei kuulemma mitään erityistä mainittavaa.
20.30 Uuden tempun, oikealla seuraamisen, ekat treenit! Vihjesanaksi tulee sitten aikanaan kylki, mutta nyt aloitin alkeisopetuksen houkuttelemalla Nopan oikealle sivulleni ja syöttelemällä sille lähes kokonaisen iltanappulasatsin siinä, muutama toisto tehtiin.
20.45-21.15 Fleksilenkki, jolle otin loput iltanappulat mukaan. Saatiin lenkkeillä ihan itseksemme, muutama koira ja juoksija nähtiin kauempaa. Nappulat katosivat parempiin suihin palkkana katsekontaktista sekä pariin otteeseen maasta etsiessä.

Kuva: Sara
Lauantai 21.3.
Herätys 7.30 ja kymmenen minuutin aamupissatus.
8.15 Lähdin töihin ja annoin Nopalle lähtiessäni aamuruuan (possun palalihaa, jugurttia, fixodida ja nutrolinia kupista).
Loput ovatkin sitten Jaakon käsialaa ihan sensuroimattomana:
Aamulenkki 9-9:45, pari ohitusta, toisessa vähän murisi mutta nakki voitti
Päivälenkki 14-15, useita ohituksia, kiljuvaa fifiä noppa ei kyennyt ohittamaan iäneti, muuten meni hyvin, paria lasta noppa halus tuijottaa mut ei menty vierestä
Iltapäivälenkki 17:45-18:30 ei ongelmia, pyöräilijöitä piti tuijottaa.
Itse tulin kotiin 19.20.
Iltaruoan Noppa sai 20.30 itsehillintäharjoitusten merkeissä. Yritin piirtää nappuloilla sen tarkempia ääriviivoja, mutta siihen ei Nopan itsehillintä (vielä) riittänyt. Tyydyin siis kirjoittamaan nappuloilla sen nimen sen eteen. Loput nappulat viskasin eteiseen ja pyysin Nopan seuraamaan keittiössä olevien nappuloiden ohi, syömään eteisen nappulat, minkä jälkeen se siirtyi keittiöön syömään nimensä.
21.15-21.55 Iltalenkki. Alku- ja loppulämpät kävellen ja 30 minuutin hölkkä siihen väliin. Noppa oli fleksissä. Ei tullut ketään vastaan.Sunnuntai 22.3. 
Herätys puoli kymmenen jälkeen, sängystä ylös kymmeneltä (Noppa pötkötteli rauhassa lattialla/sängyssä, eikä piipannut ulosmenoa ollenkaan) ja Nopan nopea pissatus. Nopalle aamupalaksi uusi aluevaltaus, broilerin jauhettua maksaa. Hyvin näytti maistuvan!
10.50-11.35 Hihnalenkki koko perheen kera. Käytiin samaisessa pikkumetsässä treenailemassa takaakiertoja kuin perjantaina. Muutama yksittäinen haukahdus tekemisen lomassa, mutta muuten ihan älyttömän makea agiliitäjä mulla! :) Käpytunnareita pitkästä matkasta pari, Jaakko hämmästeli että "sehän ihan oikeesti käyttää nenää!" Jep, niin käyttää!! :)) Koiraohitukset meni hienosti, yhdelle naiskävelijälle piti vähän puhkua ja kohotella huulia. Tämä tapahtui kumminkin ihan lenkin alkumetreillä, kun Nopalla oli intoa vaikka muille jakaa.


18.35-20.35 Iltalenkki, jonka aikana iltanappulat. Mentiin bussilla Tattikselle, josta lähdettiin kiertämään Malmin lentokenttä Tiinan ja suomenlapinkoirapoikien Kurun ja Haltin kanssa. Koirat muistivat toisensa, vaikka viimeeksi ollaan nähty joskus viime syksynä, ja tulivat toimeen jopa aiempaa paremmin. Kuuden kilometrin lenkkiin kului aikaa reipas tunti. Koiraohitukset menivät hyvin. Ärsyttävän paljon Noppa poikitti mun edessä ja piti kontaktia, vaikka sanoin sille aina että saa mennä. Lenkin jälkeen Tiina heitti meidät kotiin, ja autosta noustessa Noppa teki sen saman mitä aina: hyppäsi innoissaan vasten ja nappasi hampailla hauiksen kohdalta hihasta kiinni. Oli muutenkin ihan ylikierroksilla, kunnes Tiinan auto katosi näkyvistä. Ärsyttävää, kun se tekee tuon aina matalasta autosta kömpiessä (Honda CRV on asia erikseen, kun sieltä saa kiivetä alas), ja siltikään en osaa koskaan tehdä noissa tilanteissa mitään!
Kotona kirjoittelin loppuillan gradua ja Noppa torkkui pöydän alla. Muutaman kerran haukkui rapun äänille ja komensin ehkä liiankin tiukasti, kun ärsytti.

Kuva: Sara

Kommentit

  1. Tuo päiväkirja on hyvä. Turhan helposti ihmismieli muistaa vain nuo "epäonnistumiset".

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kasvua, leikkitreffejä ja korva-ajatuksia

Joko tämä voisi riittää?

Rakkulainen sidekalvontulehdus ja muita kuulumisia