Kimppatreenejä ja tokon to do -lista


Viime postauksessa mainitsin meidän saaneen paikan Tattarisuon hallilla treenaavasta tokon omatoimitreeniryhmästä. Eilen käytiin ekaa kertaa tutustumassa halliin ja kokeilemassa siellä tokoilua. Ja se kuulkaa olikin jännää se! Kaikuva halli, jonka toisella puolella oli käynnissä agilitytreenit, putkea rymistelevät ja innosta kiljuvat koirat... Oli vähän jännät paikat Noppiksella! Pääosin keskityttiinkin vain yleiseen hengailuun ja halliin totutteluun, jotta siitä saataisiin Noppikselle turvaisa paikka. Muutaman perusasennon otin, eikä muuta sitten tehtykään. Aluksi jännitti niin kovasti, että leikkiminenkään ei innostanut, mutta kun treeniajan loppua lähestyttäessä saatiin aikaan jo kunnon ärinä-murina-vetoleikki narulelulla, niin siihen olikin hyvä päättää kerta. Toivottavasti ensi viikolla ei jänskätä ihan niin paljon, niin voidaan kokeilla jo muitakin tokojuttuja!


Tänään meillä ei poikkeuksellisesti ollutkaan ohjattua tokokurssikertaa, vaan saimme omatoimisesti käydä treenailemassa. Säätiedotus lupasi kurjaa keliä, ja varmaan ainakin osittain tästä johtuen meitä omatoimitreenailijoita ei ollutkaan kuin minä&Nobi, Saana&veli Paavo sekä alkeiskurssin puolelta ihana Ella-sheltti omistajineen. Tein Nopan kanssa edelleen perusasentotreeniä (millähän siihen saisi vähän vaihtelua?), ja aluksi tättähäärä oli sen verran täpinöissään, että perusasentoon päädyttiin milloin voltin, milloin kuperkeikan kautta. Tein myös pari ruutuun lähetystä, tällä kertaa lelun sijasta palkkana namit ruudussa odottamassa. Vähän oli jännitysmomenttina, sinkoaako Noppis taas Paavon luo, kun se sitä oli jo kaihoisasti vilkuillut, mutta ilmeisesti namit tekivät tehtävänsä ja Noppis rynnisti ruutuun. Muutama lyhyt luoksetulotreeni, kutsusanaksi on valikoitunut sitten sivu. Hieno taitava Noppis! Pari hyppyä -jälleen hypyn takana odottavan namipalkan kanssa, ja hieno Nobi taas kerran. Malttoi tehdä, vaikka Paavo olikin melko lähellä. Loppuun tehtiin vielä kimppapaikkamakuu koirat vierekkäin rivissä. Etäisyyttä otin hihnanmitan ja palkkasin useasti. Mutta pikkumies pysyi! Jee! Treenin päätteeksi shelttiäiset + Ellan laumatoveri-berni pääsivät vielä riekkumaan ja päästelemään höyryjä pihalle :)


Loppuun vielä hieman itselle muistilistaa, mitä pitäisi tokon suhteen eri liikkeiden kanssa tehdä seuraavaksi. Joukossa myös muutamia kyssäreitä, joihin olisi kiva lukijoilta saada kommenttia :)
 • luoksepäästävyys: tätä tehdään keskiviikon hallitreeneissä (joskaan me ei vielä viimeksi tehty). Hirveästi ei olla ylipäänsä tätä kokeiltu, mutta tärkeää olisi saada erilaisia ihmisiä morjenstamaan Nobia eri tyyleillä. Tästä en kumminkaan mitään suurempaa huolta kantaisi.
 • paikkamakuu: seuraavaksi tulisi pidentää etäisyyttä, ei kestoa. Kävelen kolme, seuraavalla kerralla ehkäpä neljä askelta ja palaan saman tien palkkaamaan. Varmaan olisi kuitenkin hyvä tehdä vaihtelevasti myös keston pidennystä? Eli välillä kasvattaisin etäisyyttä, välillä puolestaan koiran lähellä seisten kestoa. Paikkamakuussa haluaisin kokeilla myös viime viikolla Saanalta kuultua namipurkki-ideaa palkkauksessa.
 • perusasento: tätä treeniä me tehdään paljon. Niin, että olen itse erilaisissa kulmissa ja eri etäisyyksillä Noppaan nähden, ja käsken sen sivulle. Onko ideoita, miten tätä voisi varioida?
 • seuraaminen: meillä vielä ihan lapsenkengissä. Ollaan tehty satunnaisesti lyhyitä suoria, käännöksiä lähinnä paikallaan. Pitäisi seuraavaksi ruveta vain tekemään seuraamista enemmän. Ajatuksia, missä vaiheessa hihna kannattaa ottaa pois? Vai tarvitseeko kytkettynä ja vapaana seuraamisia harjoitella erikseen?
 • jäävät: seisomista ei olla edes aloitettu, joten ei siitä sen enempää. Tavoitteena siis aloittaa sen treenaaminen. Maahanmenossa Noppa on siinä vaiheessa, että periaatteessa se menee vikkelästi maahan käskyn kuultuaan. Tätä pitäisi vahvistaa entisestään.
 • luoksetulo: pitäisi harjoitella häiriössä, mutta myös itsenäisesti. Noppa on alkanut hiffata odottamisen ideaa, joten pystyn treenaamaan periaatteessa ilman apukäsiä. Odottamista, vauhtia ja lopun perusasentoa voisi kaikkia treenata erikseen. Tällä hetkellä ollaan tehty lähinnä vauhtiluoksareita.
 • hyppy: pari kertaa treenattu, Noppa menee hyvin esteen yli. En oikein tiedä, miten edetä, meillä kun ei ole omaa estettä ja harjoittelu saattaa jäädä aika satunnaiseksi. Vai voiko hyppyä harjoitella minkä näköisellä esteellä tahansa? Pitääkö sen olla "oikea"?
 • nouto: tätä ei olla tehty piiitkään aikaan. Eilen kokeiltiin, ja Noppa muisti hyvin rakkaan kapulansa. Tällä hetkellä Noppa antaa (oikeammin ehkä viskaa) kapulan mulle maasta. Vauhtinoutoa ja kapulan pitämistä ehkä siis seuraavaksi.
 • ruutu: mä olen itse jotenkin kamalan ihastunut tähän liikkeeseen ja aion sitä kyllä tehdä Nopan kanssa aktivoinniksi ja mielenvirkistykseksi. Ruutuun lähetystä ollaan treenattu, ei muuta, eikä varmaan treenatakaan. Paitsi ehkä siellä pysymistä :D Ruutumerkit meinaan hankkia, mutta mitä mieltä olette ruutunauhasta? Tarvitaanko sitä? Periaatteessahan koiralle pitäisi treeneissä tehdä kaikki jopa vähän koetilannetta hankalammaksi, joten jos treenaisi ilman nauhoja, ja kokeessa nauhat olisivat, niin oliskos se jees? Tosin ei me ehkä koskaan tulla ruutua missään kokeessa tekemäänkään :D

Kommentit

 1. Mä aloitin Jedin kanssa treenaamaan seuraamista ilman hihnaa. Mun mielestä se hihna ei merkitse mitään, jos koira tietää sen, mitä sen pitää tehdä. Jedi ainakin teki alusta asti ihan samalla tavalla, oli sillä hihna tai ei. Toki koirat on yksilöitä. Siitä vaan kokeilemaan, mitä Noppa sanoo kun ei olekaan hihnaa :)

  VastaaPoista
 2. http://www.berrastore.fi/toko-tarvikkeet-c-40.html

  Tuolta löytyy ruutunauhaa ym. Merkkitötsiä löytyy monesti esim. lasten leluosastoilta.

  Jos aikoo jossain vaiheessa kisata, kannattaa ruutua treenata myös ruutunauhan kanssa. Jos koira tottuu siihen, että nauhaa ei ole, niin kokeessa se voi sitten jäädä ihmettelemään asiaa. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan treenata myös erivärisillä merkkikartioilla ja erimallisilla, jotkuthan käyttää ihan ämpäreitä ja kukkapurkkeja tuohon tarkoitukseen ja kokeissakin olen nähnyt erilaisia virityksiä :)

  VastaaPoista
 3. Mullahan ei mitään virallisia tietoja ole, mutta seuraamista kuvittelisin olevan fiksua treenata sekä hihnalla että ilman. Koira tottuu molempiin heti alusta alkaen, eikä ainakaan yhdistä seuraamista hihnaan tai hihnattomuuteen. Itse seuruutan mielummin ilman hihnaa, kun se on huomattavasti helpompaa, mutta koitan käyttää hihnaakin tasapuolisesti jotta sujuisi jatkossa miten päin tahansa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rakkulainen sidekalvontulehdus ja muita kuulumisia

Joko tämä voisi riittää?

Kasvua, leikkitreffejä ja korva-ajatuksia