Ruokinnasta rakettitiedettä?

Noppa on tähän asti syönyt hyvin nappulapitoista ravintoa. Suuri osa sen sisaruksista kuitenkin on jatkanut kasvattajan luona alkanutta raakaruokailua, ja näiden raakaruokailijoiden kuulumiset ja voinnit ovat olleet pelkästään hyviä. Eipä sillä, kyllähän Noppakin on tosi terve, kiiltäväturkkinen ja pirteä porskuttaja. Koko ajan mielessäni on kuitenkin kytenyt ajatus siitä, että mekin siirryttäisiin enemmän raakaruokintaan nykyisestä lihaa-ja-luita-silloin-tällöin -moodista. Vaikka periaatteessa luotan nappuloihin hyvänä koiranruokana (pääosa tuntemistani koirista on kuitenkin nappulansyöjiä ja hyvävointisia), haluan kuitenkin tarjota Nopalle enemmän luonnonmukaista ravintoa. Koirahan on kuitenkin lihansyöjä. Sitä paitsi into kikkailla koiranruokinnan kanssa on Nopan alkuhankaluuksien jälkeen vain kasvanut! Nykyään sormet syyhyävät, kun vilkaisenkin Mustin&Mirrin pakastearkkuun :D Lisäksi toivon, että säännöllinen luiden pureskelu auttaisi pitämään Nopan hampaat kuosissaan.

Liha-ja nappularuokailua on jo harjoiteltukin, ja Noppa on nyt muutaman päivän ajan syönyt toisen päivän aterioista 50-50 -mukaisesti: puolet nappulaa ja puolet lihaa. Maha ei ole sanonut juuta eikä jaata tästä, joten varmaan piakkoin siirrymme päivän molemmilla ruokintakerroilla 50-50 -ruokintaan. Olen itse niin ummikko ja koen itseni (vielä) aika osaamattomaksi näissä raakaruokintajutuissa, että 50-50 -mallilla luultavasti ruvetaan nyt menemään. Nappulaa en kokonaan halua jättää pois mm. juuri äsken mainitusta syystä. Lisäksi olemme sen verran liikkuvaista sakkia, että jos jonkin reissun aikana liharuokailu ei onnistukaan, toivon nappulaa voitavan antaa pelkäämättä, että koiran vatsa menisi niistä sekaisin. Meillä on myös ihan onnettomat pakastintilat, eikä tähän asuntoon voi kuvitellakaan hankkivansa arkkupakastinta, mutta onneksi yhden koiran ruuat eivät vie paljoa tilaa ja täydennystä voi hakea usein :)


Nopan ihana ja loistava kasvattaja on ollut suuren suurena apuna, kun olen näitä ruokinta-juttuja miettinyt. Listailen nyt tähän omaksi (toivottavasti muidenkin :)) hyödyksi ja muistilistaksi mm. näitä kasvattajan kanssa mietittyjä juttuja, jotta ajatukset vähän jäsentyvät enkä muutaman päivän päästä ole taas ihan sormi suussa :D
 • Eri eläimiä on hyvä antaa monipuolisesti (esim. kolmea eri lihaa viikossa, tärkeää kuitenkin, että monipuolisuus toteutuu kuukausitasolla).
 • Eri lihoja: riista, sika, kana, nauta (-jauhelihat), hevonen, poro, kalkkuna
 • Naudanmaha (ja muut sisäelimet) ja rasvainen merikala, molempia kerta viikkoon.
 • Lihaisia luita kerran, pari viikossa, kun nappulaakin syödään. (broilerin siipiä & kauloja, sian selkärankaa ja sorkkia, ydinluita ajanvietteeksi silloin tällöin)
 • Kasvissoseita silloin tällöin kuitujen takia (+jos läskiä on päässyt kertymään, niin kasvissoseella saa mukavasti kevyttä mahantäytettä hurtalle ;))
 • Jugurttia, piimää, raejuustoa, kermaviiliä
 • Yrjölänpuuroa ja aamupuron jämiä
 • Valkosipuli (lisää koiran vastustuskykyä)
 • Kananmuna kuorineen suunnilleen kerran viikossa 


Tällaista. Vähän meinaa itsellä mennä sormi suuhun, mutta eiköhän tämä tästä. Varmaan pidän nyt jonkin aikaa kirjaa Nopan syömisistä, ihan omaksi hyödykseni. Kohta lähdetään Mustiin&Mirriin vähän ostoksille!

Kommentit

 1. Mä olen ollut pelkästään tyytyväinen siirryttyäni koirien raakaruokintaan. Nanahan on syönyt elämänsä ekat 2,5 vuotta nappulaa, kunnes vaihdoin sen raakaruokinnalle, ja muutoksen on kyllä huomannut. Turkki kiiltää enemmän eikä myöskään likaannu/rasvoitu niin nopeasti. Aiemmin melko laiskasti toiminut vatsa alkoi toimia säännöllisesti ja kasat pienenivät huomattavasti. Aiemmin Nanan suuhun kertyi myös herkästi hammaskiveä (joo, jo noin nuorelta koiralta oli jouduttu kertaalleen poistamaan hammaskiveä suusta), jota ei ruokinnan muutoksen jälkeen ole kertynyt laisinaan. Aika monta hyvää syytä, miksi päädyin ruokkimaan Mysin alusta asti raa'alla ruualla, kun pennun masukin oli vielä kasvattajan hoivissa tottunut raakaruokintaan. Nappulaa koirat saavat silti silloin tällöin namina, jos muut koulutusnamit on loppu, kun noita pieniä näytepusseja eri nappulamerkeiltä on tyrkätty mukaan eläinlääkäriltä ja erilaisista koiratapahtumista.

  VastaaPoista
 2. Kannattaa kiinnittää huomiota oikeanlaisten rasvojen saantiin, että turkki pysyy hyvänä/parantuu entisestään. Pelkässä lohiöljyssä on suhteet kohdillaan, ei tarvitse siis kasviöljyjä lisäillä muuten kuin jos haluaa lihottaa koiraa. :) Kerta nappulaa syö ohella niin ei varmaan tarvitse pahemmin lisäillä D-&E-vitamiinia ja kalkkia.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rakkulainen sidekalvontulehdus ja muita kuulumisia

Joko tämä voisi riittää?

Kasvua, leikkitreffejä ja korva-ajatuksia