Tammikuun tokokurssi 1/4

Tänään alkoi ESSien tammikuinen tokokurssi vetäjänään vanha tuttu Jenni. Ekalla kerralla käytiin läpi hyppy, seuraaminen ja nouto, eli ei varsinaisesti mitään uutta juttua. On noissa vanhoissakin vielä vähäsen tekemistä...

Hypyssä ei ongelmaa, Noppa singahtaa toisella puolella olevan lelun luo kuin mikäkin raketti. Seuraavaksi voisi ruveta harjoittelemaan pysymistä esteen toisella puolella, mitä voi treenata myös ilman hyppyä. Muistutuksena itselle: se käskysana on siis yli! Miten voikaan olla noin hankala muistaa... Hyppy-käsky ollaan jätetty toiveikkaina odottelemaan mahdollisen agiharrastuksen alkua, joten ohjaajan pitäisi nyt iskostaa päähänsä tuo tokohypyn käsky...

Seuraamisessa ehdittiin joululomalla edetä siihen pisteeseen, että Noppa ymmärtää homman idean. Muutamana iltana naksuttelin sille koko iltaruuallisen nappuloita niin, että tehtiin paljon pelkkää perusasentoa ja painonsiirtoja, kunnes siirryttiin yhden-kahden askeleen liikkeeseen. Nopea jätkä kyllä oppimaan tuo Noppa, kun vain itse muistaisi/ehtisi/jaksaisi näin intensiivisesti treenailla! Seuraavilla Jennin ohjeilla jatketaan:
 • tehopalkkauksia joka askeleella, koska nyt Noppa seuraa nätisti pari askelta ja loittonee sitten sivummalle.
 • paljon vaihtelevaa perusasentotreeniä, jota ei koskaan voi olla liikaa. Painonsiirtoja ja sivuaskeleita.
 • muistetaan treenata myös käännöksiä, aluksi ihan paikallaan --> takakroppa vahvistuu ja ketteryys kasvaa. Jaakolle jo vinkkasinkin, että opettaisi Nopan seuraavaksi tempuksi jonkun takakroppaa tukevan. Ideoita tähän? :)
Nouto on meillä siinä vaiheessa, että Noppa kyllä hakee kapulan vaikka kuinka kaukaa, mutta meinaa vähän turhan herkästi pudotella sitä, eikä malta odottaa että otan sen siltä, vaan tipauttaa sen päästessään luo. Treenattavia juttuja tähän:
 • vauhtinouto: heitän kapulan kauas (tai "kauas", niin että koira kumminkin joutuu kunnolla irtoamaan) ja heti kun Noppa on päässyt kapulan luo, ottanut sen suuhunsa ja kääntyy muhun päin, vilautan sille lelua ja heitän sen taakseni. 
 • palautus: koira odottamaan kauemmas, kapula puoleenväliin mun ja koiran väliin, koira kutsutaan luo ja palkataan kun se nappaa kapulan matkan varrelta mukaan.
 • pitäminen: rauhallista treeniä, opetettava käskysana (meillä kiitos), josta koira luopuu kapulasta. 

Kommentit

 1. Tiedä mitä vahvistaa, mutta me tehty/tehdään vieläkin. Taka/etu jalat matalahkon astian päälle ja etu/takakroppa pysyy paikallaan ja namin kanssa tarvittaessa avitetaan kiertämään astiaan jompikumpi osa koropasta paikallaan. Tykkää myös tehdä kurrea, eli nostaa itsensä takajalkojen päälle istumaan, se varmaan enemmän keskiosaan vaikuttava liike. Siinä leikkii oravaa :-) Kauhean vaikea selittää. Toivottavasti jotain edes ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuota pesuvadin päällä seisomista ja sen ympäri kiertämistä mekin ajateltiin :) Ja tosiaan hyvä vinkki myös toi kurre, enpä ajatellutkaan sitä!

   Poista
 2. Myös peruuttaminen on hyvä liike takakropan ja takajalkojen hahmottamisen kannalta.

  Ja wau, olen ihan kateellinen, kuinka pitkällä olette noudon kanssa! Meillä se on liike, joka ei tunnu etenevän lainkaan (Nanalla siis). Mysikin pentuna kanteli noutokapulaa mennen tullen, sitten se jäi jonkun siivouksen myötä kaappiin ja nyt neiti ei muka ymmärrä enää, että kapulaa voi edes ottaa suuhun... :D

  VastaaPoista
 3. Mun käsittääkseni kurre vahvistaa just takaosaa, agilityn alkeiskurssilla meillä oli kotiläksynä se (Savikon Sepon kurssi, Kirsi ainakin tietää henkilöin ja fanittaa häntä ;) ). Siitä voi sitten jatkaa sitä niin, että nousee kokonaan takajaloilleen ja kävelee niin eteenpäin sekä tanssii, eli pyörii itsensä ympäri.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rakkulainen sidekalvontulehdus ja muita kuulumisia

Joko tämä voisi riittää?

Kasvua, leikkitreffejä ja korva-ajatuksia