Tammikuun tokokurssi 4/4: kisaharkka

Sunnuntaina oli viimeinen kerta tokokurssilla, ja vuorossa oli perinteiseen tapaan kisaharkka. Tarkoituksena siis edelleen vähentää ohjaajan kisajännitystä ja totuttaa ohjaaja ja koira kisatilanteeseen (ja koira siihen, että ohjaaja käyttäytyy ihan kummallisesti ;)). Tehtiin aikalailla edelliskerran tapainen rata:
1. Luoksetulo: Me tehtiin tämä hyvin kisamaisesti. Jätin Nopan istumaan ja kävelin viiden-kuuden metrin päähän. Odotin hetken ja annoin käskysanan sivu vilauttaen Nopalle samalla vasemmassa kädessäni olevia herkkuja. Vikkelästi tuli ja perusasentokin löytyi pienen hakemisen jälkeen.
2. Seuraaminen: Koiran oli tarkoitus seurata/kulkea mukana oman tason mukaan "houkutusten kujan" vierestä. Kujalla oli ihania leluja, noutokapuloita ja muuta krääsää, ja tarkoituksena oli saada koira kulkemaan mukana hyvässä kontaktissa. Hyvin sujui. Noppa ihan jopa seurasi!
3. Maahanmeno/istuminen/seisominen: Tämän sai tehdä liikkeestä tai paikalta. Me tehtiin paikaltamme, käskin Nopan perusasennosta maahan sivulle. Reipasta toimintaa!
4. Estehyppy: Otin narulelun hiukan liian aikaisin taskusta esiin ja Noppa innostui siitä hiukan liian paljon. Meni pieni hetki, että sain lelun lentämistä innoissaan odottavan ja säntäilevän Nopan istutettua maahan ja heitettyä lelun hypyn toiselle puolelle. Hypätessä Noppa kaahasi niin innoissaan, että vahingossa kolautti jalkansa esteeseen ihan kunnon kolinan saattelemana. Hups. Yli kuitenkin meni, ja kunnon leikit päälle.
5. Vapaavalinta: Lopuksi sai esittää haluamansa tempun/tokoliikkeen. Olin aluksi suunnitellut, että otettaisiin tähän kohtaan nouto, mutta loppuviimeksi Noppa sai kuitenkin suorittaa oman bravuurinsa, kierimisen. Vaikkakin tästä eteenpäin kierimistä tokon yhteydessä on kyllä rajoitettava, sillä se uhkaa muodostua Nopan mielessä ihan oikeaksi tokoliikkeeksi, jota on syytä esitellä mm. kaukokäskyjen (ja toisinaan myös perusasennon :o) yhteydessä.. :D

Nopein radan suorittaja voitti, meidän sijoituksemme oli muistaakseni 3./4. Olen kuitenkin tosi tyytyväinen pikkujätkän puuhasteluun: ekaa kertaa aikoihin uskalsin ottaa siltä pitkän liinan irti ja pitää sen ihan vapaana (tähän päätökseen vaikutti tosin osittain se, ettei rakas Paavo ollut paikalla ;)). Noppa teki touhukkaasti hommia ja oli messissä hyvin mukana.

Loppuaika käytettiin kunkin omien toiveiden mukaiseen treenailuun. Me saatiin hyviä vinkkejä ruututreenien jatkamiseen ja kokeiltiinkin vähän (välillä ruudussa on lelu/nami, välillä ei mitään). Itseksemme treenailtiin paikkista takapalkalla ja liikkeestä seisomista. Jenni ehti vähän myös katsoa meidän seuraamista, joka on mennyt kyllä ihan hurjasti eteenpäin. Noppa seuraa nyt oikein mallikkaasti, tosin hiukan liian kaukana minusta. Mutta jos ottaa huomioon sen, että vuoden alkaessa Noppa juuri ja juuri tajusi, mitä seuraa-käsky tarkoittaa, ja nyt se pyörii mukana mm. 360 asteen käännöksissä, niin aika harppaus ollaan otettu! :)Loppuun vielä video tämäniltaisista kaukotreeneistä, koska joku blogiin eksynyt toivoi nimenomaan kaukovideota :) Videoon liittyen lienee syytä sepustaa myös kootut selitykset: treenattiin kaukoja tänään ekaa kertaa takapalkalla ja palkaksi Noppa sai iltanappuloitaan. Näiden kahden kombinaatio sai aikaan pienimuotoista varastamista käskyjen kanssa ja ylimääräistä kuikuilua taaksepäin, mutta kyllä se oikeasti osaa ;) (Paras oli kyllä toiselle videopätkälle tallentunut kohta, kun Noppa päätti omatoimisesti suunnata kesken maahanmenon palkka-alustalle. Yhtäkkiä se kuitenkin pysähtyi ja katsoi taakse: ei tätä saanukaan ottaa! Jotain se on tajunnut ;))


Kommentit

 1. Hienosti teillä menee ja eteenpäin menette koko ajan. Jäin miettimään videolla kuuluvia naksautuksia. Saako Noppa aina palkkion naksautuksesta vai käytätkö sitä merkkinä oikeasta suorituksesta? Itse palkkaan jokaisen naksautuksen jälkeen. Ketjutan liikkeitä, jotta saan sen kestämään tekemistä ilman palkkaa, ja jonkin sekalaisen sarjan jälkeen naksutin+palkka. En kyllä tiedä, mikä on oikea tapa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun otit asian esiin! Taas sellainen juttu, johon ei itse kiinnitä minkäänlaista huomiota :D Olen käyttänyt jotenkin automaattisesti naksua merkkinä oikeasta suorituksesta, ja palkan Noppa saa aina silloin tällöin (aika usein kuitenkin) naksun jälkeen. Mutta nyt kun sanoit, niin enpä tosian mäkään tiedä, mikä olisi ihan oikea tapa toimia :)

   Poista
 2. Kivaltahan toi teidän kaukoilu näyttää! :) Tykkään niin paljon katella muiden shelttityyppien treenivideoita. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rakkulainen sidekalvontulehdus ja muita kuulumisia

Joko tämä voisi riittää?

Kasvua, leikkitreffejä ja korva-ajatuksia